Foto van een bloesem in bloei

Duurzame films, cadeaus én werkplekken: we eindigen het jaar actief

Het einde van het jaar nadert… En daarmee komt ook het begin van een nieuw jaar dichterbij. Een natuurlijk moment in de tijd om over dingen na te denken en wie weet je voor te nemen ze systematisch anders te gaan doen. Het Rijk begint alvast goed. In 2024 stappen we direct over op het gebruiken van eigen bekers in (bijna) al onze gebouwen. Dat wordt de standaard. Daarnaast zullen de veertien experimenten voor een duurzamere CAO Rijk verder worden uitgewerkt, op weg naar de onderhandelingen. Enkele voorbeelden hiervan komen in deze nieuwsbrief aan bod, zoals duurzamere teamuitjes en het monitoren en verminderen van vervuilend dataverbruik. 

We ontkomen er in deze laatste nieuwsbrief van 2023 niet aan om een beetje terug te blikken. Onder meer evenementen Duurzaam Doen en de Dag van de Bedrijfsvoering komen langs. We hebben extra aandacht voor de tien filmtips uit Kijk Klimaat en de duurzame feestmaand; perfect voor deze tijd van het jaar.
Maar we richten ons vooral op actie: hoe gaan we duurzaam doen in 2024? 

Veel leesplezier!

Duurzaam reizen: hoe gaan we dat samen doen?

De Rijksoverheid is de grootste werkgever van Nederland. Dit zorgt voor een grote CO₂-footprint als het gaat om dienstreizen. Daarom stelde de categorie Vervoer en Verblijf doelstellingen op voor 2030 en 2050. Categoriemanager Maurice Boiloie benadrukt dat de realisatie van die doelstellingen een verantwoordelijkheid is voor alle collega’s binnen het Rijk: “We kunnen veel dingen slim inkopen, maar het is ook heel belangrijk dat de gebruiker zich bewust is van zijn gedrag en gaat meehelpen.” Hoe hij samen duurzaam reizen wil bereiken, zie je in deze video.

Duurzame koers voor vervoer en verblijf

Maurice op het station met de app

De weg naar een duurzamere CAO Rijk

Al sinds mei zijn deelnemers aan de pilot voor een duurzamere CAO Rijk druk in de weer met het ontwikkelen van hun ideeën naar experimenten. We spraken over dit proces met enkele experimentteams. Zo vertelt het team van ‘Midden in de maatschappij’ over hun samenwerking in de stappen naar duurzame teamuitjes en spraken we team ‘Data als onbekende vervuiler’ over nieuwe vormen van inzicht in dataverbruik. In de komende weken zullen we meer teams interviewen en op de website delen.

Een mijlpaal in dit traject was de Demo Dag, op 4 oktober. Daar gaf elk experimentteam een pitch voor een deskundige jury. Het resultaat van die dag was verrassend! Dat verdient een terugblik: lees hier alles over de Demo Dag.

Presentatie op de dag

95% circulair meubilair in het nieuwe rijksontmoetingsplein

Kantoormeubilair, printerinkt en grote hoeveelheden papier: iedereen met een werkplek heeft een ecologische voetafdruk. De categorie Werkplekomgeving zet zich in voor het verduurzamen van deze onderdelen, ook op het gebied van ISV en social return. Hoe ze dat doen en wat hun doelstellingen en ambities zijn, vertellen ze je in deze video. De video is opgenomen op het rijksontmoetingsplein Spark in Amsterdam. Daar staat inmiddels al 95% circulair meubilair. Een fijne plek om (samen) te werken bovendien.  Probeer het eens uit.

Duurzame revolutie op de werkplek: focus op circulair meubilair en consuminderen

CIrculair kantoor

Mobiliseer de harten van mensen met kunst en cultuur

“Kunst en cultuur zijn fantastische communicatiemiddelen omdat het mensen op gevoelsniveau aanspreekt”, zegt Adrie Huissoon in zijn afscheidsinterview. Én deze vorm van communicatiemiddelen wordt al eeuwenlang gebruikt om transities in gang te zetten. Hij vindt dan ook dat het Rijk kunst en cultuur meer moet inzetten als communicatiemiddel om verduurzaming aan te jagen. Maar hoe pak je dat aan? Adrie vertelt het.

De harten van mensen mobiliseren

Visuele verrijking voor het brein

Tijdens de Nationale Klimaatweek vond het filmfestival Kijk Klimaat plaats. Elke dag plaatste een collega een filmtip op LinkedIn. Welke films inspireerden deze rijksambtenaren op het gebied van duurzame bedrijfsvoering? In dit artikel delen we tien filmtips met persoonlijke toelichting!

Kijk Klimaat: Tien duurzame filmtips uit de Nationale Klimaatweek 2023

10 tips voor een duurzame feestmaand en dito geschenken

Gevuld met cadeaus, warmte en veel eten, staat december niet bepaald bekend om zijn duurzame karakter. Toch kun je hier zonder veel moeite rekening mee houden, met deze tien tips voor een duurzame feestmaand. Een extra mooi initiatief komt daarnaast van de Belastingdienst: medewerkers kunnen daar altijd duurzaamheid cadeau geven door te kiezen uit de duurzame geschenkencatalogus.

Het derde kwartaal van 2023 was gevuld met duurzame dagen: de Nationale Klimaatweek

Bij Denk Doe Duurzaam kijken we het liefst vooruit, maar de activiteiten in de afgelopen maanden zijn wel een terugblik waard. Zo vond van 30 oktober tot en met 5 november de Nationale Klimaatweek plaats. Zeven dagen bomvol acties om het interne klimaatdoel meer onder de aandacht te brengen bij rijksambtenaren. Van de Duurzame Spelen tot een kledingruilbeurs, en nog veel meer… Benieuwd? Lees hier de terugblik.

Expositie, film en fashion zetten aan tot duurzaam denken en doen

De Dag van de Bedrijfsvoering

Twee weken daarvoor was het de Dag van de Bedrijfsvoering, bedoeld voor professionals binnen de Rijksoverheid die werkzaam zijn in het brede bedrijfsvoeringsdomein. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hostte het evenement, waar volop aandacht was voor duurzaamheid. Bekijk hier de video voor een dagimpressie. 

Duurzaamheid in samenwerking: de Dag van de Bedrijfsvoering 2023

Dag  van de bedrijfsvoering

Duurzaam Doen!

Het is weinig mensen ontgaan dat ook Denk Doe Duurzaam zelf een evenement organiseerde. Duurzaam Doen vond plaats op 4 oktober in Zeist, waar rijksambtenaren met interesse voor duurzame bedrijfsvoering meededen aan workshops, cao-pitches en panelgesprekken. Een dag om nooit te vergeten. Daarom maakten we een sfeerverslag.

Terugblik op Duurzaam Doen! 2023

Sprekers en publiek op de achtergrond

Goede voornemens

Dat was dit jaar… Maar 2024 staat al helemaal in de startblokken! We gaan dan natuurlijk nóg duurzamer doen. De eerste bevestigde duurzame activiteiten staan al in de agenda. Naast events vind je daar ook een handig overzicht van aanhaakmomenten in het jaar, zoals Warmetruiendag of de Week van de Circulaire Economie.

Meten is (z)weten

In hun jaarlijkse duurzaamheidsverslag laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al een paar jaar op rij zijn duurzaamheidsresultaten zien. Merel Kuiper, senior-adviseur duurzaamheid, vertelt in dit artikel over het belang van data, transparantie en het hebben van een voorbeeldfunctie.

‘Met ons duurzaamheidsverslag willen we het goede voorbeeld geven’

panel gesprek over rapportage

#Factcheckfriday: Kloppen onze aannames over duurzaamheid?

In deze nieuwe rubriek op LinkedIn onderscheiden we feiten en fabels over duurzaamheid. Zo deden we recent uit te doeken dat AI veel meer energie verbruikt dan bijvoorbeeld Google. Ook gaven we op Black Friday de feiten over de eerlijke prijs van koopjes die met veel ecologische impact tot stand komen.

Vang jij wel eens onjuiste aannames over duurzaamheid op in de wandelgangen van je departement? Of ken jij een hardnekkige klimaatmythe die nodig ontkracht moet worden? Dan is deze misschien geschikt voor #factcheckfriday! Laat het ons weten via denkdoeduurzaam@rijksoverheid.nl.
 

Agenda

Goed opdrachtgeverschap is een onmisbare schakel in samenwerking met de markt op het gebied van duurzaamheid. Hoe verbind je organisatiedoelen en publieke waarden aan de vraag aan de markt? Dit en andere vraagstukken komen aan bod in de Webinar Waardevol Opdrachtgeven op 7 december. Dat is al bijna, dus meld je direct aan!

Vanwege, hoe kan het ook anders, extreme weersomstandigheden werd een van de vertoningen van Onder het Maaiveld tijdens filmfestival Kijk Klimaat afgelast. Een gelukje voor rijksambtenaren die ‘m nog willen zien: op 15 januari 2024 zal het kleurrijke, fascinerende en innovatieve Onder het Maaiveld opnieuw te zien zijn – mét toelichting van bodemexpert Silko Mergenthal van IenW. Interesse? Meld je aan!
 

Agenda

#DenkDoeDuurzaam

Samen werken we aan duurzamere bedrijfsvoering: groen, circulair, sociaal en innovatief. De Rijksoverheid is een grote organisatie dus we kunnen met elkaar een groot verschil maken. Daar krijgen we een mooiere wereld voor terug. Graag lichten we een aantal mooie LinkedIn-posts uit die laten zien welke duurzame stappen gezet worden over de hele breedte van de bedrijfsvoering. Heb je zelf een mooi voorbeeld, gebruik #DenkDoeDuurzaam in je bericht (met de hoofdletters, zodat mensen die voorleessoftware gebruiken je bericht ook tot zich kunnen nemen). Dan kan iedereen het onderwerp makkelijk vinden. Laat je inspireren!

Wist je dat? Een duurzaam schoonmaakweetje van de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO).

Proefritten met elektrische dienstauto’s bij Defensie tijdens de Nationale Klimaatweek

DUO wint de award voor beste Fietswerkgever van Groningen

Ken jij de duurzame arbeidsvoorwaarden van het Rijk?

FMHaaglanden: Afval scheiden, hoe moeilijk kan het zijn?

Stappen naar een duurzamere digitale overheid

Colofon

Zie je voor jou aansprekende voorbeelden, deel deze nieuwsbrief dan met je collega’s en relaties die ook actief zijn op het gebied van verduurzamen van de (rijks)bedrijfsvoering. Laat ze weten dat ze zich kunnen inschrijven.

Dit is een uitgave van Denk Doe Duurzaam. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.

Disclaimer: Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.

Heb je vragen? Mail naar:

Denkdoeduurzaam@rijksoverheid.nl