Verduurzaming JenV: van ‘Wat moeten we ermee?’ naar ‘Wat kunnen we nog méér doen?’

Onder de paraplu van het Programma Verduurzaming is het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) druk bezig z’n CO₂-huishoudboekje op orde te krijgen. Hoofddoel is het bereiken van een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030. Drie grote taakorganisaties van het ministerie, DJI, COA en IND, zijn na een wat aarzelende start nu goed op weg. “In het begin voelde verduurzaming voor veel collega’s als een extra taak: iets wat je erbij moest doen. Inmiddels constateren we dat steeds meer mensen het zijn gaan zien als een onderdeel van hun dagelijks werk.”

Voorgevel van het gebouw van JenV

Om de doelstelling van een ‘klimaatneutrale bedrijfsvoering’ in 2030 te halen, is JenV sterk afhankelijk van de (grote) taakorganisaties die onderdeel uitmaken van het ministerie. Met z’n drieën nemen DJI, COA en IND al bijna 80 procent van de CO₂-uitstoot van JenV voor hun rekening. DJI en COA spannen daarbij de kroon: samen zijn zij al goed voor 74 procent. Beide zijn grote organisaties, beschikken over veel gebouwen, verspreid over het hele land, en hebben niet alleen te maken met de eigen medewerkers, maar ook met tienduizenden personen aan wie zij onderdak verschaffen, respectievelijk gedetineerden en asielzoekers.

Meer weten over de verduurzaming bij JenV? Loes Mik, duurzaamheidscoördinator bij DJI, Rowena Achterkamp Strategisch Adviseur Duurzaamheid bij Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Ashnie Bisalsingh programmamanager bij IND vertellen meer over de verduurzaming bij het ministerie in dit artikel.