Foto van een bloesem in bloei

Meer aandacht voor de digitale voetafdruk en weer vier ministeries gecertificeerd op de CO₂-prestatieladder

Het is alweer lente! In deze nieuwsbrief lees je over de ecologische impact van data- en computerwerk. Hiervoor blikken we terug op Digital Clean-up Day en vertellen we je over de splinternieuwe podcast van drie rijksinkoopcategorieën die zich met ICT-hardware bezig houden en over de microlearnings van RADIO. Laat je inspireren door de boekentips uit de Duurzame Boekenweek en natuurlijk komt ook de mooie prestatie van OCW, SZW en VWS aan bod: zij haalden door samen te werken het derde niveau op de CO₂-prestatieladder. Tot slot lees je over het bedrijfsrestaurant aan Rijnstraat 8, dat de Week zonder vlees en zuivel heel serieus nam.

Veel leesplezier!

De Denk Doe Duurzaam Podcast aflevering 3: De weg naar duurzame ICT bij het Rijk

In de derde aflevering van de Denk Doe Duurzaam Podcast bespreken we de duurzaamheidsopgave van de drie inkoopcategorieën voor ICT-hardware van het Rijk. 
Zonder ICT kunnen we (bijna) niet meer. Maar ICT heeft inmiddels een flinke footprint. Wat doet het Rijk aan verduurzaming op dit gebied? Presentator Peter van Embden spreekt hier samen met programmamanager Ivo Bonajo over met de categoriemanagers die hiervoor verantwoordelijk zijn: Muharrem Karaarslan, categorie Connectiviteit,  Lucien Claassen, categorie ICT Werkomgeving Rijk (IWR) en René Bergsma, categorie Datacenters.

De weg naar duurzame ICT bij het Rijk

Foto van de podcastopname met alle deelnemers

Digital Clean-up Day en 7 adviezen voor een schone digitale werkomgeving

Digitaal werken is duurzamer dan gebruik van veel papier, maar heeft ook een keerzijde. Wist jij bijvoorbeeld dat je met iedere e-mail die je verstuurt bijdraagt aan de uitstoot met 4 gram CO₂? Op 18 maart, Digital Clean-up Day, is er wereldwijd stilgestaan bij de enorme hoeveelheid uitstoot en afval die de digitale wereld produceert. Gelukkig kun jij zelf bijdragen aan het verminderen van deze digitale vuilnishoop. Hoe? U Yong Hu van Logius en Arjan Blom van CIO Rijk leggen het uit in dit artikel.

Zeven adviezen voor een schone digitale werkomgeving

U Yong Hu van Logius en Arjan Blom van CIO Rijk

Denk en doe duurzamer met deze boeken

Ook dit jaar veranderden we de Nationale Boekenweek in de Duurzame Boekenweek. Het regende boekentips van rijksambtenaren op het gebied van duurzame bedrijfsvoering. ‘Socrates op sneakers’, ‘Het leven van dingen’, ‘De inclusiemarathon’… En nog vele andere. Een selectie van tien boekentips vind je in dit artikel.

Tien boekentips uit de Duurzame Boekenweek

Collage van verschillende foto's uit de boekenweek

Mijlpaal duurzame bedrijfsvoering: OCW, SZW én VWS gecertificeerd

De ministeries van OCW, SZW en VWS hebben het derde niveau van de CO₂-prestatieladder bereikt. Hiervoor kregen zij op dinsdag 7 maart het certificaat uitgereikt. Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd stilgestaan bij deze mijlpaal voor de verduurzaming van de bedrijfsvoering, en werd het stokje overgedragen aan hekkensluiter Buitenlandse Zaken. Wat deze certificering nu precies betekent en voor gevolgen heeft voor de ministeries, lees je hier.

OCW, SZW en VWS gecertificeerd: Iedereen heeft rol in verduurzaming bedrijfsvoering

Jeroen Been, Hui-ling Tigchelaar, Krista Kuipers, en Nic Hendriks poseren met hun certificaten

Wil jij ook jouw cao verduurzamen?

Als grootste werkgever van Nederland heeft het Rijk een enorme verantwoordelijkheid op het gebied van verduurzaming. Het Rijk wil daarom collectief tot een duurzame cao komen – het liefst de meest duurzame cao van Nederland. Jij kunt daarover meedenken! Kijk op www.duurzamecao.nl of meld je aan voor een online spreekuur. Je krijgt dan een toelichting op de pilot en kunt sparren over jouw idee. 

Doe, denk en werk mee aan je eigen duurzame cao

Collage van duurzame foto's

15% extra gasbesparing bij het Rijk: hoe staan we ervoor?

Afgelopen winter wilde de rijksoverheid boven op de structurele verduurzaming 15% minder gas verbruiken binnen de organisatie. Tijdens de feestdagenperiode gingen vijftien gebouwen dicht en eerder werd waar mogelijk de temperatuur verlaagd. Wat hebben deze maatregelen opgeleverd? En hoe verloopt de rijksbrede samenwerking om dit te kunnen realiseren? Onder meer Marcia van Dooren, directeur Shared Service Organisatie Centrum voor Facilitaire Dienstverlening (SSO CFD) bij de Belastingdienst, vertelt er meer over in dit artikel.

Elke dag ‘warme truiendag’ op kantoor: update 15% gasbesparing

Marielle (rechts) en Jelle Eric (links) bij de thermostaat

Een week lang bood Rijnstraat 8 een volledig vegetarisch assortiment aan: “Zelfs de koffiecorners doen mee.”

Het was niet het eerste duurzame pilotproject van het bedrijfsrestaurant, maar wel een die geheel in het teken stond van een vegetarische menukaart. Tijdens de Week zonder vlees en zuivel was er geen vlees of vis in het bedrijfsrestaurant te vinden. De pot schafte enkel vegetarische of plant-based gerechten. Hoe en waarom? Dat lees je hier.

Duurzame pilotprojecten op Rijnstraat 8

Dennis voor het raam

Vijf waardevolle minuten van duurzame IT-kennis

Korte, behapbare video’s met een schat aan informatie over duurzame digitalisering, ICT en innovatie. Dat zijn de ‘microlearnings’ van RADIO. Leer in de vorm van een duurzaam tussendoortje alles over de laatste ontwikkelingen op het gebied van privacy, toegankelijkheid en groene IT. Benieuwd geworden? Lees hier meer.

RADIO leersnacks: jouw duurzame tussendoortje

Het logo van de RADIO microlearnings
Beeld: ©RADIO

Het belang van de vegetarische week: over de toekomst van ons voedsel

Het bedrijfsrestaurant op Rijnstraat 8 was niet de enige deelnemer aan de Week zonder vlees en zuivel. Door heel het land lieten organisaties en particulieren zich inspireren om de tosti ham-kaas eens over te slaan. Maar waarom is het zo belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen? We spraken hierover met Corné van Dooren van het WWF en Rob Heijink, categoriemanager consumptieve dienstverlening. Wat zij ons vertelden over de toekomst van ons voedsel, lees je hier.

Plantaardig is planeetaardig

Iemand bij het buffet

Colofon

Zie je voor jou aansprekende voorbeelden, deel deze nieuwsbrief dan met je collega’s en relaties die ook actief zijn op het gebied van verduurzamen van de (rijks)bedrijfsvoering. Laat ze weten dat ze zich kunnen inschrijven.

Dit is een uitgave van Denk Doe Duurzaam. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.

Disclaimer: Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.

Heb je vragen? Mail naar:

Denkdoeduurzaam@rijksoverheid.nl