Ook tijdens de Nationale Klimaatweek toont het RIVM zijn groene ambities

De Nationale Klimaatweek (NKW) staat voor de deur. Van 11 tot en met 17 november 2024 organiseren bewoners, bedrijven en gemeenten in het land allerlei activiteiten voor een beter klimaat. Ook het Rijk doet hieraan mee, onder het motto ‘als wij veranderen, hoeft het klimaat het niet te doen’. In aanloop naar de NKW staan we stil bij hoe het Rijk de bedrijfsvoering verduurzaamt. We spreken met collega’s over duurzame projecten en initiatieven. Ook vertellen zij wat hun organisatie doet voor de Nationale Klimaatweek. Deze week: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Robin Maljaars is adviseur milieubewuste en duurzame bedrijfsvoering bij het RIVM. Hij is in april begonnen in deze functie. En vanaf dat moment heeft hij geprobeerd om duurzame bedrijfsvoering op de agenda te zetten. Met succes.

Waarom is duurzaamheid belangrijk voor het RIVM?

"Voor ons is duurzaamheid en het zijn van een duurzame organisatie een randvoorwaarde voor het behalen van onze strategische doelen en het voltooien van onze missie. We willen niet alleen door onderzoek bijdragen aan een gezonde samenleving en een beter milieu, maar ook in onze dagelijkse bedrijfsvoering het goede voorbeeld geven. Het aanpakken van klimaatgerelateerde uitdagingen binnen ons eigen werk moet daarbij centraal staan. Denk hierbij aan het terugdringen van CO2-uitstoot, afval of aan het stimuleren en mogelijk maken van duurzame keuzes door medewerkers. De overstap naar groene stroom in 2023 was een van onze belangrijkste initiatieven op dit gebied. We hebben hiermee onze CO2-uitstoot drastisch kunnen verlagen, van 5431 ton naar slechts 428 ton. Dit is te danken aan het gebruik van groene stroom op ons terrein in Bilthoven."

Zijn er nog andere duurzame initiatieven binnen het RIVM?

"Zeker! Op het gebied van energie proberen we naast het gebruik van groene stroom ook ons totale energieverbruik te verminderen. Dat doen we onder meer door ons te houden aan de CO2-prestatieladder en de energiebesparingsregels. Maar duurzaamheid gaat verder dan energie. We richten ons ook op Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven & Inkopen (MVOI), waarbij we bijvoorbeeld kijken naar het beperken van verpakkingsmaterialen en logistieke bewegingen. Verder maken we in ons nieuwe gebouw alle vergaderlunches vegetarisch, en is er altijd een vegetarisch alternatief beschikbaar in onze kantine."

En wat vinden de collega’s daarvan?

"Verandering is altijd moeilijk, zeker als het gaat om eetgewoontes. In plaats van het afdwingen van vegetarische opties, kiezen we er daarom voor om medewerkers te stimuleren om duurzame keuzes te maken. Dit werkt beter op de lange termijn. Het gaat erom dat mensen zelf de voordelen inzien van een duurzamere levensstijl, zowel op werk als privé. We bieden bijvoorbeeld nog wel vleesproducten aan, maar we stimuleren medewerkers om ook naar andere opties te kijken. Over het algemeen proberen we via informatievoorziening en kennisdeling duurzaam gedrag en milieubewuste keuzes te stimuleren. Maar een groot onderdeel is ook dat we willen proberen het zo te doen dat mensen de weerstand niet voelen als ze duurzamer willen werken en ook dat ze zich niet geforceerd voelen om niet meer hun eigen keuzes te maken. Dat maakt het een moeilijke kwestie”

Interview met Robin Maljaars

Welke duurzame ambities heeft het RIVM?

“Naast de focus op energie, blijven we innoveren op andere gebieden van duurzaamheid. We zijn bezig met het opzetten van een mobiliteitsbeleid en richten ons op de verduurzaming van onze laboratoria. De labomgeving genereert veel plastic afval, wat een van de grootste pijnpunten is op het gebied van duurzaamheid. Je kunt je voorstellen dat veel materialen steriel moeten zijn, hergebruik is dan eigenlijk geen optie. Daarom richten we ons onder meer op de verpakkingen en het vervoer. Door af te wegen of er duurzame alternatieven mogelijk zijn, en of verpakkingsmaterialen en logistieke bewegingen beperkt kunnen worden, proberen we de ecologische voetafdruk van onze laboratoria verder te verkleinen.

Verder willen we laten zien dat duurzaamheid niet alleen een externe verplichting is, maar ook een interne verantwoordelijkheid. Of het nu gaat om energiebesparing, het verminderen van afval, of het stimuleren van duurzaam gedrag bij medewerkers, we zetten concrete stappen richting een duurzame toekomst. Het uiteindelijke doel is om tegen 2030 een grote vooruitgang te boeken op het gebied van klimaatneutraliteit en circulariteit.”

Welke boodschap wil je meegeven aan medewerkers en andere betrokkenen?

"Ik wil iedereen aanmoedigen om duurzaamheid serieus te nemen. Niet alleen omdat het voor ons welzijn belangrijk is, maar omdat we allemaal een verantwoordelijkheid hebben richting de toekomst. Het RIVM draagt actief bij aan nationale duurzaamheidsdoelen, en ik hoop dat we hiermee een inspiratiebron zijn voor anderen. Waar het gaat om de Nationale Klimaatweek liften we mee met VWS, waar wij onder vallen. Zij organiseren dagelijks activiteiten op haar locatie De Resident in Den Haag.”

Doe mee met de NKW!

Iedereen kan iets doen voor het klimaat. Iedere stap is er één. Op nkw2024.nl zie je wat er in het land allemaal gebeurt en vind je veel tips om ook zelf een duurzame stap te zetten. Ben je rijksambtenaar? Doe dan mee met één van de activiteiten die het Rijk organiseert. Je vindt de info op het rijksportaal of intranet van jouw organisatie. En hou ook de posters en de grote schermen in je gebouw in de gaten!