Verschillende ministeries bereiden zich voor op de Nationale Klimaatweek: “Er kan vaak meer dan je denkt”

De Nationale Klimaatweek (NKW) staat voor de deur. Van 11 tot en met 17 november organiseren bewoners, bedrijven en gemeenten in het land allerlei activiteiten voor een beter klimaat. Ook het Rijk doet hieraan mee. In aanloop naar de NKW staan we stil bij hoe het Rijk de bedrijfsvoering verduurzaamt. We spreken met collega’s over duurzame projecten en initiatieven. Ook vertellen zij wat hun organisatie doet voor de Nationale Klimaatweek. Deze week zijn de ministeries van Economische Zaken (EZ), Klimaat en Groene Groei (KGG) en Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) aan het woord.

Peter en Michel tijdens het interview
Peter van Embden & Michel Berfelo

Michel Berfelo, hoofd afdeling werkomgeving en inkoop voor de ministeries van EZ, KGG en LVVN, licht toe waarom hij duurzaamheid een warm hart toedraagt. “Ik denk dat er geen twijfel bestaat over de noodzaak van verduurzaming. Iedereen vindt het prettig om in een mooie, duurzame omgeving te leven. Dat geldt voor de mensen nu en voor toekomstige generaties. Daarom vind ik het belangrijk om minder nieuwe spullen te kopen en zo de afvalberg te verminderen.”

Wat hebben jullie al bereikt qua duurzaamheid?

“We werken aan het verduurzamen van de panden waar we gehuisvest zijn én aan het verduurzamen van de dienstverlening daar. Het pand aan de Bezuidenhoutseweg is het hoofdgebouw van EZ, KGG en LVVN. Daar is het bedrijfsrestaurant net vernieuwd. Hierbij gebruikten we veel duurzame materialen, Zoals riet, duurzaam hout en materialen waarin paddenstoelen zijn verwerkt”, vertelt Michel. Ook het verduurzamen van de energievoorzieningen en het reduceren van afval stonden op de lijst . “We hebben bijvoorbeeld waterbesparende kranen geïnstalleerd en gebruiken in de toiletten speciale recyclebare tissues.”

Op welke van deze projecten ben je het meest trots?

Voor Michel springt het nieuwe bedrijfsrestaurant eruit. Dit kreeg ook een nieuwe functie. “Het was eerst bedoeld als plek om alleen maar te lunchen. Daarom werd het restaurant een groot deel van de dag nauwelijks gebruikt. Inmiddels is het multifunctioneel en kun je naast lunchen, er ook de hele dag overleggen, een goede kop koffiedrinken of werken. Zo worden ruimtes beter benut en draagt dit bij aan het verder verduurzamen van de huisvesting. Ook hebben we het meubilair zoveel mogelijk hergebruikt of voorzien van nieuwe stoffering. Zo zijn er veel duurzame materialen én is er echt groen gebruikt: een mooie wand vol met plantjes. Het groen in het pand draagt bij aan een rustige werkomgeving en een goed binnenklimaat. Ik ben ontzettend trots op het eindresultaat.”

Zie je verandering qua duurzaamheid bij de Rijksoverheid en zo ja, welke?

Naast de nieuwe inrichting van de huisvesting, ziet Michel gedragsveranderingen bij collega’s. “Collega’s die een geschenk willen kopen of willen lunchen, vragen steeds vaker of daar duurzame mogelijkheden voor zijn. We hebben in ons inkoopbeleid opgenomen dat we specifiek op duurzaamheid sturen en we hebben dan ook partijen gecontracteerd die dat aanbieden. Verder zien we dat mensen bewustere keuzes maken als ze gaan reizen. Zo wordt bijvoorbeeld vaker de trein gekozen in plaats van het vliegtuig.”

Peter en Michel tijdens het interview

Wat zijn de plannen voor het komende jaar?

Voor komend jaar is het verduurzamen van de huisvesting en het creëren van bewustzijn onder collega's belangrijk. “We staan ook voor uitdagingen op het gebied van zakelijk vervoer. Samen moeten we kijken hoe we het vervoer met de auto en het vliegtuig nog verder kunnen beperken. Daarnaast willen we voor de energievoorziening zoveel mogelijk groene stroom gebruiken. Dat lukt nog niet volledig, er is nog een klein deel waarvoor we compenseren. Toch proberen we ook dat laatste deel te vergroenen. Daarom zijn we bezig met de installatie van thermische zonnepanelen die naast elektriciteit ook warmte gaan opwekken. De RVB voert dit project uit. Die panelen worden gekoppeld aan een complexe WKO (warmte- en koudeopslag)-installatie waarmee we warm en koud water opslaan. Zo kunnen we het warme of koude water gebruiken wanneer we het nodig hebben. We zitten in een monumentaal pand, dus niet alles is mogelijk. Toch kijken we vooral naar wat wél kan, want vaak is dat meer dan je in eerste instantie denkt.”

Wat gaan jullie doen tijdens de NKW?

EZ, KGG en LVVN doen ook mee met de NKW. Er worden diverse activiteiten georganiseerd op de locatie aan de Bezuidenhoutseweg. “De imker van BijZaak, die de bijenkasten in onze binnentuin beheert, komt vertellen over het belang van bijen houden voor de biodiversiteit Verder is er een filmfestival en een kledingruilbeurs. Bovendien geven we een rondleiding in ons nieuwe bedrijfsrestaurant. Dan kan iedereen zien hoe mooi het is geworden en welke mooie, duurzame materialen zijn toegepast. Kom dus vooral langs!”

Doe mee met de NKW!

Iedereen kan iets doen voor het klimaat. Iedere stap is er één. Op nkw2024.nl zie je wat er in het land allemaal gebeurt en vind je veel tips om ook zelf een duurzame stap te zetten. Ben je rijksambtenaar? Doe dan mee met één van de activiteiten die het Rijk organiseert. Je vindt de info op het rijksportaal of intranet van jouw organisatie.