BZK en Logius bereiden zich voor op de Nationale Klimaatweek: “We willen vooral het doevermogen van collega's vergroten"

De Nationale Klimaat Week (NKW) staat voor de deur. Van 11 t/m 17 november organiseren bewoners, bedrijven en gemeenten allerlei activiteiten voor een beter klimaat. Ook het Rijk. In aanloop naar de NKW staan we stil bij wat we als Rijksoverheid doen aan het verduurzamen van de bedrijfsvoering. We spreken met collega’s over duurzame projecten en initiatieven. Ook vragen we hen naar wat hun organisatie doet aan de Nationale Klimaatweek. Met deze week: het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK-VRO) en één van haar uitvoeringsorganisaties Logius.

Remelie van Elden, duurzaamheidscoördinator van de ministeries van BZK en VRO, licht toe waarom zij duurzaamheid een warm hart toedraagt. “Ondanks dat we niet altijd op een lijn zitten, merk ik in gesprekken dat iedereen begaan is met een betere toekomst en dat we met elkaar streven naar een leefbaar Nederland. Daar draag ik graag aan bij”.

Wat doet BZK zoal aan verduurzaming?

Het bereik van de dienstverlening van BZK en vooral die van de uitvoeringsorganisaties is heel groot. Remelie: “Als we die dienstverlening duurzamer krijgen, maken we veel impact. SSC-ICT levert niet alleen bij ons de digitale infrastructuur, maar ook bij een groot deel van de Rijksoverheid. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Rijks Beveiliging en Logistiek (RBL) die de beveiliging voor tal van organisaties in het hele land organiseren. Gelukkig merk ik dat duurzaamheid steeds meer aandacht krijgt in organisaties en steeds meer onderdeel is van de normale gang van zaken. Zo heeft FMHaaglanden inzichtelijk gemaakt wat de impact is van de catering die we leveren, zowel op het werk als bij onze leveranciers. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft onderzocht wat de impact is van het isoleren van onze rijkskantoren. Daarbij heeft het RVB zich de vraag gesteld hoe we duurzamer kunnen isoleren. Bijvoorbeeld door de toepassing van biobased materialen. Ook een mooi voorbeeld is Logius.”

Logius houdt zich bezig met de digitale communicatie tussen de overheid en de samenleving. Bekende applicaties zoals DigiD en MijnOverheid vallen onder hun verantwoordelijkheid. “Bij Logius is het afgelopen jaar heel veel veranderd door de komst van Rachel Kuijlenburg, coördinator duurzaamheid. Ik vind het heel inspirerend om te zien hoe zij aan de slag is met duurzaamheid. Hoe zij er aan de kant van de dienstverlening ervoor zorgt dat deze organisatie stappen zet”.

Hoe raakt het werk van Logius aan duurzaamheid?

Rachel: "Om de applicaties en software die we gebruiken, zoals bijvoorbeeld DigiD draaiende te houden, zijn datacenters en uitgebreide netwerken nodig. Die verbruiken veel energie: ongeveer 10-14% van onze footprint komt voort uit IT-processen”. De productie van hardware zoals laptops en telefoons heeft daarbij de meeste impact, legt Rachel uit. “Daarom streven we ernaar om zo lang mogelijk met hardware te doen. Daarnaast werken we aan het reduceren van het gebruik van data én helpen we IT’ers om software zo groen mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door samen met onze interne klanten na te denken hoe we efficiënter om kunnen gaan met dubbele data die nu op meerdere plekken is opgeslagen, om zo ruimte te besparen in het datacentrum.”

Waar ben je bij Logius trots op?

Het afgelopen jaar heeft Logius belangrijke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Rachel: “Ik ben trots op twee dingen. Ten eerste heb ik een Green Team opgezet, een groep ambassadeurs die vanuit verschillende achtergronden meedenken over onze duurzaamheidsopdracht bij Logius. En daarnaast hebben we samen met DUO de training 'groen e-mailen' ontwikkeld, die inmiddels openstaat voor alle Rijksambtenaren om te volgen.”

Waarom is die training nodig?

"Binnen het Rijk e-mailt iedereen zich helemaal suf. Dat is allemaal data die zich opstapelt in datacenters”, legt Rachel uit. “Met de training leren we collega’s in een uur tijd hoe ze, met hele praktische tips en trucs, minder data kunnen verzamelen via e-mail. Bijvoorbeeld door dagelijks hun e-mails en agenda’s op te schonen, en de mailbox niet meer als archief te gebruiken. Dit is een goed voorbeeld van hoe we het ‘doevermogen’ van collega’s op het gebied van klimaat kunnen vergroten. En als je bedenkt dat er dagelijks 320 biljoen e-mails worden verstuurd, en een simpele e-mail al 4 gram CO2-uitstoot veroorzaakt, dan is de impact groter dan men vaak beseft.”

En komend jaar?

Een belangrijk aandachtspunt van Logius voor het komende jaar is duurzaam inkopen. De overheid besteedt jaarlijks ongeveer €7 miljard aan IT, en het verduurzamen van deze inkoopprocessen maakt dus veel verschil. "We willen dat inkopers bij Logius en andere overheidsinstanties de tools en kennis hebben om duurzaam IT in te kopen”, vertelt Rachel. “In samenwerking met de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering werkt Logius daarom aan tooling om duurzaamheid als gunningscriterium mee te nemen in aanbestedingen. Het is een complex proces, maar we hopen volgend jaar een aantal succesvolle aanbestedingen te hebben waarbij duurzame IT een integraal onderdeel is van de gunning.”

Wat doen BZK en Logius tijdens de NKW?

Tijdens de NKW worden bij BZK een aantal films vertoond tijdens het Filmfestival Kijk Klimaat. En ook Logius heeft verschillende activiteiten gepland die duurzaamheid onder de aandacht brengen. "Op het Beatrixpark, waar ons kantoor zich bevindt, organiseren we van alles, zoals een circulaire kledingbeurs, een repairshop, een plek waar je kleding kunt laten repareren, en er worden boompjes geplant," deelt Rachel enthousiast. Daarnaast zijn er dialoogsessies, een filmfestival, en biedt de cateraar duurzame maaltijden aan. Rachel: “Het wordt hier op het Beatrixpark – het Silicon Valley van Den Haag - kortom een hele toffe Klimaatweek. Dus ik zou zeggen: kom langs!”

Doe mee met de NKW!

Iedereen kan iets doen voor het klimaat. Iedere stap is er één. Op nkw2024.nl  zie je wat er in het land allemaal gebeurt en vind je veel tips om ook zelf een duurzame stap te zetten. Ben je Rijksambtenaar? Doe dan mee met één van de activiteiten die het Rijk organiseert. Je vindt de info op het Rijksportaal of intranet van jouw organisatie.