De groene missie: vijf Defensiemedewerkers over hun duurzame project
Voor vijf medewerkers van Defensie is het niet de vraag óf we ons met duurzaamheid moeten bezighouden, maar hoe je dat het beste doet. Daar zijn zij dan ook volop mee bezig.
“Het is niet altijd nodig nieuwe grondstoffen te maken, we kunnen ook de oude hergebruiken. Al is het maar voor een deel”, zegt Kelly Meyer, projectinkoper voor Embleem Kleding- en Persoonsgebonden Uitrusting Bedrijf (KPU-bedrijf). “Een mooi voorbeeld is de nieuwe tropenkleding voor de marine. Garen, knopen en ritsen zijn van gerecycled materiaal. Deels gemaakt van oude PET-flessen.” Het mooiste: “Je ziet geen verschil met het oude uniform.” Meer weten? Lees haar hele verhaal hier.
René Tiesma, stafonderofficier Energietechniek bij Geniewerken van de Landmacht vindt zijn werk reuze interessant, want: “Je komt nog eens ergens. Zo liggen er op dit moment wel 480 zonnepanelen te schitteren op het dak van een Nederlands kampement op vliegbasis Al Minhad in Dubai. Duurzaamheid leeft nog niet bij alle eenheden. Maar we pakken de kansen die we krijgen.” Benieuwd welke kansen dit zijn? Lees hier het verhaal van René.
Ilse van de Lagemaat is plaatsvervangend commandant bij de Landmacht: “Als je binnen een operationele eenheid over duurzaamheid begint, is de reactie vaak: ‘Daar hebben we geen tijd voor, we zijn aan het vechten.” Maar daar hoeft duurzaamheid geen afbreuk aan te doen: “Soms komt het simpelweg neer op zorgvuldig omgaan met schaarse spullen.” Haar doel? Van burnpits vol afval naar hergebruiken en voorkomen dat iets afval wordt. Hoe zij dit bereikt, lees je hier.
Traditionele windmolens en vliegverkeer zijn geen ideale combinatie. Windmolens kunnen namelijk grote invloed hebben op de radar, maar verticale windturbines bieden een oplossing. Deze compactere turbines wekken per vierkante meter efficiënter energie op dan zonnepanelen. Met hulp van MIND, het innovatiecentrum van Commando Materieel en IT (Commit), zijn nu drie Flower Turbines aangeschaft. Benieuwd naar de plannen? Adviseur bedrijfsvoering bij de Luchtmacht Sietske Mensing legt uit. Klik hier.
Het Maritieme Drone Team Nieuwe Haven, richt zich op onderzoek en ontwikkeling van commerciële drones voor maritieme doeleinden. Een drone besturen die over de zee vliegt lijkt simpel, maar het is juist ontzettend lastig. Vooral vanwege de harde wind en het gebrek aan geschikte landingsplekken. Sinds zijn achttiende is Nathan Jansen een enthousiaste drone-hobbyist. Dus hij hoefde niet lang na te denken toen de marine hem aanbood om deel uit te gaan maken van hun 'droneteam'. Lees hier zijn hele verhaal.
Bron: Defensiemagazine Sterker!, april 2021. Beeld: Phil Nijhuis
Disclaimer: geportretteerden hebben inmiddels andere functies of rangen dan ten tijde van het interview (2021).