Groene energie in stroomversnelling door windpark van Rijkswaterstaat
Op de rand van de Tweede Maasvlakte heeft Rijkswaterstaat door Eneco een innovatief windpark laten bouwen: Windpark Maasvlakte 2. De 22 turbines zorgen ervoor dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) volledig kan overstappen op duurzame energiebronnen. Op 22 mei opende minister Mark Harbers samen met As Tempelman, CEO Eneco, het windpark.
Kim Stelleman, de omgevingsmanager van het project bij Rijkswaterstaat, vertelt: "Met dit project vervullen we niet alleen onze eigen RWS-duurzaamheidsdoelstellingen, maar dragen we ook bij aan de duurzaamheidsdoelen van IenW en zelfs van de gehele Rijksoverheid. Met de elektriciteit van Maasvlakte 2 heeft het Rijk binnenkort voor 40% groene energie. Dat is een belangrijke stap in het streven om in 2030 100% hernieuwbare elektriciteit te gebruiken. Een geweldig resultaat!"
De duurzame transformatie van de rijksbedrijfsvoering
Zodra het park op volle capaciteit draait, leveren de 22 windturbines jaarlijks 416 gigawatt-uur aan hernieuwbare energie. Dit staat gelijk aan het verbruik van 152.000 huishoudens. De groene stroom zal worden gebruikt om de energievoorziening van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, inclusief Rijkswaterstaat, volledig te verduurzamen. Hiermee kunnen niet alleen de kantoren van het ministerie, maar ook 20 tunnels, 1.143 bruggen en 5.500 km snelwegverlichting van duurzame energie worden voorzien.
De opgewekte elektriciteit die over blijft, wordt geleverd aan de ministeries van Defensie, Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze elektriciteit zal worden gebruikt door onder andere defensiecomplexen, gevangenissen en overheidskantoren. Joline van Viegen-Tempels, procesmanager bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, is er blij mee: "Door samenwerking op rijksniveau kunnen we echt een verschil maken. Het delen van de opgewekte stroom van dit windpark is daar een voorbeeld van. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft er groot voordeel bij om er gebruik van te kunnen maken. Het zorgt ervoor dat gevangenissen, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Hoge Raad en rijkskantoren groener worden.
De belangrijkste doelstelling van de Rijksoverheid, en dus ook van het ministerie, is om in 2030 een klimaatneutrale bedrijfsvoering te hebben. Dankzij dit windpark hebben we de komende 25 jaar gegarandeerd hernieuwbare energie van Nederlandse bodem!"
Het windpark zorgt ervoor dat het Rijk, door de opwek van hernieuwbare energie op rijksgrond, minder stroom groen moet inkopen. Meer informatie over de energie-inkoop voor de Rijksoverheid is te vinden in het interview met de categoriemanager Nora Nikolic: Rijksinkoop van energie: zoals thuis, maar dan een beetje anders | Energie | Denk Doe Duurzaam