Rijksoverheid zet in op meer hergebruik en verwerking van kleding
Al enkele jaren zet het Rijk haar inkoopkracht in voor sociale, duurzame en innovatieve verwerking van onder meer bedrijfskleding. Die koers, inkopen met impact, wordt nu voortgezet. Een concreet voorbeeld daarvan is de recent afgesloten samenwerkingsovereenkomst met sociaal werkbedrijf Biga Groep, waarmee al eerder werd samengewerkt. Staatssecretaris Christophe van der Maat en directeur Biga Groep Erik van der Veen plaatsten er hun handtekening onder. Medewerkers van het sociaal werkbedrijf gaan ook in de toekomst voor de Rijksoverheid bedrijfskleding en uitrustingsstukken sorteren voor maximaal hergebruik en recycling. Jaarlijks wordt er door het Rijk voor ruim 10 miljard euro ingekocht aan goederen en diensten. Met die inkoop kan en wil de Rijksoverheid een (sociaal) duurzaam verschil maken.
Vanuit de Rijksdoelstellingen voor social return nodigde Defensie voor deze aanbesteding alleen sociale werkbedrijven uit. Mensen die niet zelfstandig een plek vinden of houden op de arbeidsmarkt, worden hiermee aan werk geholpen. Biga Groep won de aanbesteding.Vanuit de Rijksdoelstellingen voor social return nodigde Defensie voor deze aanbesteding alleen sociale werkbedrijven uit. Mensen die niet zelfstandig een plek vinden of houden op de arbeidsmarkt, worden hiermee aan werk geholpen. Biga Groep won de aanbesteding.
Maximaal hergebruik en recycling
Per jaar gaat het om anderhalf miljoen artikelen. Met dit nieuwe contract worden de goederen van onder meer Defensie, de Belastingdienst, de Douane, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer verwerkt. Van der Maat: “Een paar jaar terug werd er voor € 500.000 aan oude kleding verbrand. Dankzij Biga Groep krijgt het overgrote deel nu een nieuwe bestemming. Dat betekent: minder vernietigen, meer retour en minder veiligheidsrisico’s, want de uniformen komen niet in verkeerde handen.”
Het team dat de items sorteert telt 120 medewerkers. Zij hebben met deze opdracht een betaalde baan en bepalen welke bestemming iets krijgt. Een gedeelte gaat voor hergebruik terug naar de deelnemende rijkspartijen. Een ander deel wordt ontdaan van kenmerken, zoals logo’s, en wordt verkocht via Domeinen Roerende Zaken.
Nieuwe sokken en wandpanelen
Voor maximaal hergebruik wordt ook een deel verwerkt tot onder meer nieuwe kledingstukken. Zo veranderen oude polo’s en gevechtspakken in bijvoorbeeld nieuwe sokken en T-shirts voor militairen. Of er worden andere artikelen van gemaakt, zoals wandpanelen voor rijksgebouwen.
De overheid geeft met deze opdracht invulling aan haar duurzaamheidsdoelstelling om uiteindelijk volledig circulair te worden. Koert Jan Eefting, Categoriemanager Bedrijfskleding Rijk: “Met dit contract geven we weer een verdere invulling aan het transitieprogramma circulaire economie 2050. De Biga-groep als "sorteercentrum" voor de Rijksoverheid speelt hier een belangrijke rol in en zij doen meer dan dit alleen. Samen met de categorie Bedrijfskleding Rijk kijken zij verder dan alleen sorteren maar komen ze ook met initiatieven hoe de verdere verwerking van de “grondstoffen” tot andere grondstoffen en nieuwe producten plaats kan vinden.”