Kom naar Duurzaam Doen! 2024

Het is tijd voor Duurzaam Doen! Op dit evenement van en voor rijksambtenaren die zich (willen) inzetten voor een duurzame bedrijfsvoering, zetten we de Rijksoverheid aan tot nog meer actie. Want er gebeurt veel, maar er zijn nog taaie puzzels te kraken en samen gaat dat beter en sneller. Ben je rijksambtenaar, kom dan dus ook naar het event op 19 september 2024 en zet samen met collega’s de schouders eronder!

Foto van het 2023 event

Duurzaam Doen! wordt georganiseerd door programma Denk Doe Duurzaam, maar is nadrukkelijk van en voor iedereen die met duurzaamheid van de rijksbedrijfsvoering aan de slag wil, benadrukt projectleider Betty van de Klashorst. 

“Vorig jaar was het event een groot succes, ons doel van verbinden en actie tot stand brengen was zeer geslaagd. Collega’s waren enthousiast en er werden connecties gelegd die doorgingen tot na het evenement. Er zijn veel uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, dus het blijft belangrijk om kennis te delen en het gesprek te blijven voeren. Zo deelde een deelnemende collega een herkenbare uitdaging met ons: “Duurzaamheid leeft bij een enthousiaste groep voortrekkers met zeer creatieve en uitvoerbare ideeën. Maar het is best lastig om te kiezen welke concrete stappen we ook echt gaan nemen.” Dit jaar hebben wij als organisatie ervoor gekozen om nog meer onderwerpen terug te laten komen in de workshops, waardoor er veel keuze is voor iedereen. Voor de gevorderde duurzaamheidsspecialist maar ook voor de mensen die zich nog niet zo lang met duurzaamheid bezighouden. Actie staat centraal, we hebben het programma zo samengesteld dat deelnemers met concrete ideeën naar huis gaan. Benieuwd? Meld je gewoon aan!”

“Er zijn veel uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, kennis delen en het gesprek voeren blijven belangrijk.” – Betty van de Klashorst, projectleider Duurzaam Doen!

Voor ieder een passende keuze

Het event trapt af met onder meer een keynote van milieutechnoloog en neurowetenschapper Anjo Travaille. Veel rijksambtenaren komen erachter dat je veel kunt inrichten, maar dat het daarna aankomt op gedrag. Hoe kunnen we duurzame keuzes uitlokken? Anjo Travaille, die net als wij voor groener, duurzamer en eerlijker gaat, neemt de deelnemers mee in de wereld van gedragsverandering en de werking van het brein.

Die kennis kunnen deelnemers daarna meteen toepassen. Er is een keur aan workshops klaargezet, waaronder die hieronder. Schrijf je snel in, het aantal plaatsen is beperkt!

Workshop Zo, opgelost!

Hoe kun jij de slapende kennis van collega's tot leven wekken? In de workshop 'Zo, Opgelost' ontdek je, onder leiding van Rachel Kuijlenburg van Logius, hoe je met behulp van co-creatie elk duurzaam vraagstuk effectief kunt oplossen. Duurzaamheid lijkt misschien ingewikkeld en moeilijk, maar eigenlijk is het veel eenvoudiger dan je denkt. Het draait om liefde voor wat je doet, geloof in je aanpak, en vooral: beginnen met duurzaam handelen. Met de juiste instrumenten wordt duurzaamheid niet alleen leuk, maar ook makkelijk. Een kind kan de was doen, zoals ze zeggen. Duurzaamheid vraagt simpelweg om actie en co-creatie biedt de kracht om duurzaam te innoveren. Tijdens de workshop ‘Zo, opgelost!’ leer je hoe je deze kracht kunt benutten om zelfs de meest uitdagende duurzaamheidsvraagstukken eenvoudig op te lossen.

Rachel op het event van 2023

“Wist je dat jij de ‘slapende kennis’ van je collega’s tot leven kan wekken?” – Rachel Kuijlenburg

Workshop ‘Dat zit wel goed!

Dagelijks zitten we als ambtenaar op bureaustoelen, zonder erover na te denken. Maar denk jij dat jij het verschilt opmerkt tussen een eerstehands en een circulaire bureaustoel? Laat je verrassen en inspireren door de workshop van Productmanager Marc Verweij en leverancier Rever Interieurprojecten. Vanaf 1 oktober 2024 gaat Rever Interieurprojecten aan de slag met het creëren van een circulaire inrichting voor de panden van het verzorgingsgebied van FMHaaglanden (FMH). FMH en Rever vertellen je alles over hun aanpak, over circulaire werkomgevingen en over de inrichting van de vernieuwde ontmoetingspleinen. Laat je inspireren door hun visie en ontdek hoe je de werkomgeving zelf ook duurzamer kunt maken.

Circulaire stoel

“Zie jij het verschil?” – Marc Verweij

Workshop ‘Wereldvrouwen’

In deze workshop met Mijn Buuf, een circulair atelier gericht op vrouwen met een afstand tot de maatschappij, leer je wat duurzaamheid is in hún dagelijkse leven. Duurzaamheid is meer dan alleen vergroening, de sociale kant en het effect van die vergroening op de mensen doen er ook toe. Die is niet altijd alleen maar positief. Mijn Buuf wil aantonen dat niet iedereen in Nederland ervan profiteert. Door samen met deze doelgroep iets te creëren uit hergebruikte materialen en met hen in gesprek te gaan over hun dagelijkse leven, wordt duidelijk dat vergroeningsbeleid weinig impact heeft op hun bestaan. Sociaal duurzamer beleid zou hen echter wél kunnen ondersteunen. En daarvoor is het niet nodig om ‘groene’ koffie van ver te laten komen...

In hoeverre sluit beleid en jouw beeld m.b.t. verduurzaming aan op de levens van mensen die rondom de armoedegrens leven? En hoe draag jij bij aan sociale duurzaamheid?  Laat je verrassen over de mate van duurzaamheid van deze wereldvrouwen. En stel jezelf vervolgens dan nog eens de vraag wat jouw bijdrage is of kan zijn aan (sociale) duurzaamheid?

MijnBuuf

“Groene koffie inkopen in Zuid-Amerika of je Buuf hier helpen? (Sociaal) duurzaam bij jou om de hoek!” – Petra Prent Hofker, MijnBuuf

Workshop De Rechtbank van de Toekomst

Doen we genoeg? Jij, ik, je buurman, het bedrijf waar je werkt en de overheid? Doen we genoeg om de toekomst van al het leven na ons niet naar de knoppen te helpen? Klimaatverandering klopt steeds harder op de deur en deze vraag wordt daarmee in toenemende mate belangrijk.In De

Rechtbank van de Toekomst stap je binnen en word je onderdeel van de discussie waar de verantwoordelijkheden liggen: moet de burger zijn gedrag aanpassen, en duurzamer gaan leven? Of moet het bedrijfsleven fossiel afzweren en echt een groene koers gaan varen? Of zijn we dan naïef en gaat de duurzaamheidstransitie pas echt lopen als de overheid veel meer wet- en regelgeving introduceert die het systeem anders stuurt? Het wordt een prikkelend gesprek, je bent welkom!

“Doen we genoeg om de toekomst van al het leven na ons niet naar de knoppen te helpen?”

Van #Hoedan naar #Doedan

Reis je veel of krijg je als manager geregeld verzoeken voor vliegreizen langs om die goed te keuren? En wil je meer weten over kansen om daar bewuster mee om te gaan? Zakelijk reizen gaat gepaard met grote uitstoot en de weg naar verduurzaming gaat niet over rozen. Deze workshop, onder leiding van Chris Steensma en Daan Mager van RVO, geeft je handvatten, startend met een kennisquiz die wordt gevolgd door een korte spoedcursus ‘gedragsinterventies ontwikkelen’. Denk en discussieer mee! Wat werkt wel en wat zeker niet? We sluiten af met het ophalen van de oogst: wat helpt ons om gedrag te beïnvloeden.

"Hoe helpen we ambtenaren van weten naar doen?"– Chris Steensma