Samen met je team midden in de maatschappij

Veel afdelingen organiseren binnenkort een teamuitje voor de collega’s. In het kader van de verduurzaming van de cao van het Rijk is via een prijsvraag 'Verzin & Win' uitgevraagd welke ideeën rijksmedewerkers hebben om daar meer uit te halen. Dat leverde een schat aan inspiratie op, waarmee teams niet alleen een gezellig teamuitje, maar ook een uitje met maatschappelijke impact kunnen organiseren. We delen hier de winnende tips, maar in een speciaal hiervoor uitgebracht ideeënboekje vind je ze allemaal.

Het team van 'bouw een fiets'aan de slag

Ambtelijke organisaties krijgen wel eens het verwijt in een ivoren toren te zitten. Daarom deed het experimentteam ‘Midden in de maatschappij’ mee aan de pilot voor een duurzamere CAO Rijk. Hun doel is om ambtenaren bewuster te maken van maatschappelijke verscheidenheid én impact. Zij verlootten met hun experiment ‘verzin en win’ drie teamuitjes onder de teams met de beste pitch. Een aantal ideeën sprong er gelijk voor de jury uit. Niet alleen omdat ze bijdragen aan plezier, onderlinge verbinding tussen teamleden of omdat iedereen uit het team mee kan doen. Maar ook omdat ze mens of natuur helpen.

Rondreis door de geschiedenis

De inzendingen beperkten zich niet tot het Nederlandse vaste land. Een van de winnaars was José Brakkee, werkzaam als projectleider beheer voor het Rijksvastgoedbedrijf op de Caribische eilanden. “Ik zag de prijsvraag voorbijkomen en ik was meteen enthousiast. Het team en ik wilden al langer naar een bijzondere plek op Curaçao: Hofi Mango.”

Hofi Mango werd in 1707 opgezet als plantage. Naast mango's werden er ook andere gewassen verbouwd, zoals suikerriet. De duizend eeuwen oude mangobomen vormen het groene hart van het park. José: “Nergens op Curaçao vind je een historisch bos met zulke oude bomen. Na een lunch met lokale producten werden we rondgeleid door een lokale gids. Hij kon ons alles vertellen over de geschiedenis van Hofi Mango. Het was een mooi uitje. We werken namelijk in een divers team met ook lokale collega’s. Sommigen van hen kwamen van het eiland, maar waren toch niet bekend met de rijke geschiedenis van de Hofi. Uitstapjes als deze verrijken ons dagelijks werk op het eiland.”

Het team bezocht Hofi Mango op 15 maart, maar helaas heeft de storm op 4 mei de voormalige plantage grotendeels verwoest. Dat is zeker niet het einde: er wordt hard gewerkt aan de wederopbouw en het restaurant is inmiddels weer geopend.

Samen tuinieren geeft voldoening

Een ander winnend team bleef dichter bij huis. Zij gingen aan het werk in een voedseltuin in Rotterdam. Initiatiefnemer Janneke Pons werkt nu een jaar bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en op het moment dat ze de wedstrijd van het experimentteam zag, dacht ze meteen aan een teamuitje bij een voedseltuin. Na haar pitch aan het eigen team te hebben gegeven, waren ook zij enthousiast.

Janneke: “Ik dacht: hoe leuk zou het zijn om een maatschappelijke bijdrage te leveren met ons team? We begonnen met een rondleiding. De voedseltuin is echt een groene oase in het betonnen Rotterdamse havengebied. Bij deze voedseltuin werken veel verschillende soorten mensen, van gepensioneerden tot mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

“Na de rondleiding zijn we aan het werk gezet. Sommige collega’s gingen gelijk schoffelen, anderen gingen aan de slag met de subtielere klusjes. Normaal zien we elkaar vooral op Teams, maar door zo bezig te zijn, leer je elkaar op een hele andere manier kennen. En als de dag voorbij is, ligt er een enorme stapel groenafval. Dat geeft een ander type voldoening dan normaal.”

Bouw een fiets: tactiek, monteren, doneren

Thomas Wissingh is projectleider duurzaamheidsdata bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Samen met zijn collega Kim Mulder deed hij met hun inzending ‘Bouw een fiets voor Afrika’ mee aan de prijsvraag. “Ons idee was om in verschillende teams een fiets te maken voor mensen in Afrika”, legt Thomas uit. “Je doneert dan niet echt een fiets, dat zou niet handig noch duurzaam zijn, maar je doet per team een donatie aan de stichting Tools To Work. Zij zorgen voor fietsen, maar ook voor waterpompen en andere essentiële producten.”

Het was niet alleen een goed doel, maar ook een nuttige teamactiviteit. “De vier teams begonnen allemaal met fictief geld. De verschillende onderdelen van de fiets werden geveild en daarna moesten de teams onderling gaan onderhandelen. In de tussentijd deden we nog meer verschillende spellen voor extra geld.”

Verklein de afstand

“Het was mijn oorspronkelijke idee om ambtenaren te betrekken bij de dagelijkse praktijk door vrijwilligerswerk op te nemen in de CAO Rijk”, zegt Clara Henkes, werkzaam bij de directie maatschappelijke ondersteuning bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit bleek iets te hoog gegrepen, dus ging ze met haar team verder op zoek naar mogelijkheden om de cao van het Rijk de duurzaamste van Nederland te maken. Ze kwamen uit bij het teamuitje. Clara: “Ik ben zelf in het verleden maatschappelijk werker geweest en je merkt dat je als ambtenaar in de Haagse kring op afstand staat van de maatschappij. Dit is logisch, maar zo spreek je de mensen waar je beleid voor maakt minder vaak.” Annemiek van der Velde, collega van Clara bij VWS, vult aan: “Je gaat natuurlijk wel op werkbezoeken, maar dan krijg je vaak de mooiste versie van de realiteit te zien. Bij een teamuitje is dit veel natuurlijker. Wij gingen nu naar een kinderboerderij tijdens NL Doet, maar wij hadden ook naar een verzorgingstehuis kunnen gaan. Ik heb zelf in een zorginstelling gewerkt en dan zit je vanzelfsprekend dichter bij de cliënten dan als je in een kantoorgebouw zit.”

In kleine stappen naar meer impact: vervoer, eten en drinken, reistijd

Een fiets bouwen voor Afrika of meehelpen in de lokale voedseltuin zijn geweldige manieren om maatschappelijke verantwoord met je team aan de slag te gaan, maar je hoeft niet gelijk vrijwilligerswerk te doen om goed bezig te zijn. Dit benadrukt Clara ook. “Het is niet zo zwart-wit. Wij zijn met onze VWS-collega’s aan de slag gegaan tijdens NL Doet, de landelijke dag voor vrijwilligers, maar dit is natuurlijk geen must. Ga eens samen met de trein naar je teamuitje of doe een activiteit in je buurt. Begin vooral klein, want ook dat heeft al impact. Bovendien is het dan makkelijker om het vaker te doen. In dit boekje vind je een selectie van de ‘Verzin en Win’ inzendingen. Laat je door collega’s inspireren!”

Alle winnaars kunnen alleen maar beamen dat kleine stappen tot bewustwording leiden. En je het wellicht dan ook privé gaat doen. Thomas: “Eerder gingen we met z’n allen met de trein naar de dierentuin Arnhem. Misschien niet zo maatschappelijk bewust als gereedschap doneren aan Afrika, maar we waren al wel bewust met duurzaamheid bezig.” José: “Het mooie van ons bezoek aan Hofi Mango was ook de cohesie die ons team voelde met die plek. Nadat de storm de plek grotendeels had verwoest, belden we of we iets konden doen. Vrijwilligers hadden ze gelukkig genoeg, maar het was fijn dat we aan ze dachten. Zo sta je als ambtenaar weer met beide benen in de gemeenschap.”

’Teamuitjes met een maatschappelijke insteek’ is een resultaat van de pilot duurzame CAO Rijk. Op weg naar de meest duurzame cao van Nederland werken collega’s uit de hele rijksoverheid samen aan impactprojecten die bijdragen aan de verduurzaming van onze organisatie.