De geleerde lessen uit een kantoor vol afval

In Kantoor Vol Afval (KaVA) renoveerde het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) samen met verschillende partijen een verouderd defensiekantoorgebouw op voormalig marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk. Daarmee namen zij een unieke uitdaging op zich: geen enkel nieuw materiaal mocht worden gebruikt. Het doel was om een rijkskantoor te creëren met zoveel mogelijk hergebruikte materialen.

Beeld: RVB/Taco van der Eb
Projectmanager bij het RVB, Sevan Markerink, bij het Kantoor Vol Afval

Projectmanager Sevan Markerink vertelt enthousiast: “Het is gelukt! Overal waar je kijkt, zie je hergebruikte materialen.” Dit project is een primeur voor het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), hoewel hergebruik van materialen niet nieuw is voor hen. Wat dit project anders maakt, is de afwerking. Markerink legt uit dat het gebouw een strakke uitstraling heeft die past bij een rijkskantoor, terwijl de gebruikelijke look van circulair gebouwde panden vaak meer industrieel is. “Daarnaast voldoet het comfortniveau aan de eisen voor rijkskantoren, zoals temperatuurregeling en diverse overlegruimtes volgens de Fysieke Werkomgeving Rijk (FWR).”

Markerink benadrukt dat het projectteam circulair bouwen wilde realiseren door het simpelweg te doen. Daarom koos het team ervoor om zich te focussen op de pijler ‘circulair en biobased’ uit de Routekaart Verduurzamen.

Het resultaat van deze gedurfde aanpak? Een unieke renovatie van een rijkskantoor, die bijna veertig procent minder CO₂-uitstoot genereert en veel waardevolle lessen oplevert. Benieuwd wat we kunnen leren van KaVA?

Lees het artikel van het RVB via deze link.