Ideeënbox: boost jouw eigen toolkit
Laat je vooral niet beperken tot de middelen die vanuit Denk Doe Duurzaam voor handen zijn. Wees creatief, help mensen out of the box te denken en houd de aandacht vast. Om je op weg te helpen kun je bijvoorbeeld denken aan:
Ontwikkel stickers (kijk hieronder voor een aantal ontwerpen)
Laat een banner voor een ruilmarkt maken
Of:
- Organiseer een leveranciers experience duurzaamheid (lees over de experience bij Dienst Justitiële Inrichtingen: Facilitair bedrijf DJI: duurzaam van mens tot magnetron | Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) | Denk Doe Duurzaam).
- Vraag een kunstenaar om te exposeren (lees over kunst bij het Rijksvastgoedbedrijf: Circulaire kunst op kantoor | Nieuwsbericht | Denk Doe Duurzaam).
- Maak een Spotify lijst met inspirerende en herkenbare duurzaamheidsnummers zoals Groter Dan Ik - Froukje.
- Organiseer een guerilla-actie zoals een flashmob om het onder de aandacht te brengen.
- Maak een duurzaamheidsplek waar medewerkers met elkaar samenwerken. Of elkaar kunnen aandragen als duurzame held.
- Treed in de voetsporen van Ministeries OCW, VWS, BZ en uitvoeringsorganisaties zoals FMHaaglanden en Rijkswaterstaat met wedstrijden zoals de Duurzame Spelen en de Walk Our Talk Awards. (lees hierover: Rijkswaterstaat stimuleert duurzaamheid met serious game ‘Duurzame Spelen’ | Nieuwsbericht | Denk Doe Duurzaam en Walk our Talk: de duurzaamheidsmissie van Buitenlandse Zaken | Nieuwsbericht | Denk Doe Duurzaam).
- Maak bloeikaarten met een prikkelende vraag (zie ons voorbeeld op de onderstaande foto).
- Denk in de decembermaanden aan een duurzame kerstboom. Je kan de figuren van de tentoonstelling als kerstballen gebruiken, zodat medewerkers hun duurzame voornemens op kunnen schrijven. Vraag bijvoorbeeld de SG om de piek te plaatsen en laat de kerstballen maken door een social returnbedrijf.
- Plaats in het pand een meetlat om de duurzaamheidsdoelen zichtbaar te maken.
- Creëer een wedstrijd tussen de panden: wie heeft de laagste afvalstand? De prijs kan bijvoorbeeld een inspiratiesessie duurzaamheid of werkbezoek bij een duurzame onderneming zijn.
- Denk bij het aanbesteden van nieuwe kunst aan het uitnodigen van een kunstenaar die kunst creëert met duurzame materialen. Of aan een doorschuif-kunstwerk dat een reis aflegt door de panden, ondersteund door de Rijkskunst.
- Richt een duurzame vergaderzaal of andere ruimte in, die medewerkers inspireert.
- Laat medewerkers/teams 2x per jaar een duurzame maatschappelijke stage doen. Dit idee is één van de experimenten van de duurzame cao.
- Zet de toolkit neer bij evenementen, richt een tentoonstelling in bij recepties of in kantines, maak je eigen doeken bij de tentoonstelling, met je eigen duurzame medewerkers erop of zet de blokken neer als zitjes neerzetten in de ontvangsthal. Zorg daarbij altijd voor duurzaam vervoer.
- Ga ook de boer op, met bijvoorbeeld de Toolkit, in het bedrijfsleven. In het kader van de voorbeeldrol van het Rijk.
- Gebruik de werpmicrofoon om mensen die langslopen te triggeren voor een gesprek. Bij leuke tips maak je meteen een foto in de photobooth en kan je de tips en foto via intranet communiceren.
- Quiz: ben jij een duurzame ambtenaar?
Dit deden anderen om de aandacht te vangen!
- Inkoopcategorie ICT Werkplekomgeving ontwierp een video voor de Holobox. Deze nemen zij mee naar bijeenkomsten om bezoekers kennis te laten maken met de onderwerpen waar de categorie mee bezig is.
- De Belastingdienst liet een ijssculptuur maken. Hier zat één koffieboon in. Aan de bezoekers de vraag: “Wanneer is de ijssculptuur gesmolten en valt de koffieboon?”
- Dienst Justitiële Inrichtingen organiseerde een expositie. De expositie gaf een inspirerende inkijk in de mogelijkheden om over de volle breedte te verduurzamen in de bedrijfsvoering.
- Het Rijksvastgoedbedrijf liet een kunstwerk van afval maken:
- Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, FMHaaglanden en Rijkswaterstaat organiseerden de afgelopen jaren de ‘Duurzame Spelen’.
- En het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseerden internationaal de ‘Walk our Talk Awards’.
Geïnspireerd? Mail ons, dan vragen we informatie op.
Maak je eigen toolkit
Lenen en samen doen is duurzamer, maar de kans bestaat dat je misgrijpt. Wil je jouw eigen toolkit maken? Vraag het gewenste ontwerp van één van de gerealiseerde middelen op via denkdoeduurzaam@rijksoverheid.nl en ontvang een .ai bestand van het ontwerp. Deze zijn betaald en rechtenvrij.
Denk bij het maken van jullie eigen toolkit aan het gebruik van duurzaam materiaal en de inzet van sociale ondernemingen. Het kan zijn dat er nu nog niet veel aanbod is, maar onze vraag helpt het aanbod verbreden. Soms leidt innovatie tot mislukkingen, maar daar leren we dan samen van.
Onze leveranciers voor de toolkit waren: OntwerpWerk en Mijn Buuf.