Samen zorgen we voor een groenere werkomgeving in Den Haag

Op woensdag 2 april vond een bijzonder moment plaats naast de deur van de ministeries op de Rijnstraat 8, pal tegenover Den Haag Centraal. In samenwerking met de gemeente Den Haag en het Rijksvastgoedbedrijf werden hier 35 grote boombakken geplaatst. Deze stap markeert een belangrijke mijlpaal in de vergroening van Den Haag en laat zien hoe verschillende partijen samenwerken om een duurzame buitenruimte te realiseren.

De Haagse wethouder Robert van Asten zet een van de nieuwe boombakken bij het station op z’n plek.

Een groen welkom bij Den Haag Centraal

Wie vanuit het station richting de binnenstad loopt, kan er niet omheen: langs de overdekte promenade richting Turfmarkt staan nu 35 boombakken met jonge bomen. Het frisse groen vormt een mooi contrast met het staal, glas en steen van de omliggende gebouwen.

Wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling) gaf het startsein door een van de boombakken op zijn plek te zetten met een vorkheftruck. “De uitstraling van de Rijnstraat sluit nog niet aan bij onze ambities voor dit gebied,” zegt Van Asten. “Daarom vervangen we steeds meer stenen door bomen, planten en struiken. Dit project is een mooie eerste stap.”

Vergroening van de werkomgeving

Het vergroenen van de omgeving sluit naadloos aan bij de ambities van het Rijk om duurzame werkplekken te creëren. “Ons doel is om niet alleen binnen de kantoren, maar ook in de directe buitenruimte een prettige en gezonde werkomgeving te bieden,” zegt Susanne Vermeer, projectmanager van de Pilot duurzame CAO Rijk. Irene Coenen, hoofd Faciliteiten- en Huisvestingsbeleid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), vult aan: “We willen laten zien dat vergroening haalbaar is, zelfs in stedelijke gebieden waar ruimte schaars is.”

Irene Coenen (BZK), wethouder Robert van Asten, Irene van Munster (Rijksvastgoedbedrijf) en wethouder Robert Barker.

Meer dan een symbolische handeling

De plaatsing van de boombakken is niet alleen een symbolisch gebaar; het draagt concreet bij aan biodiversiteit en klimaatadaptatie in de stad. Groene ruimtes zorgen voor verkoeling, verbeteren de luchtkwaliteit en creëren een aangenamere werkomgeving. Irene van Munster, directeur Vastgoedbeheer bij het Rijksvastgoedbedrijf, benadrukt: “Dit initiatief laat zien hoe we samen verduurzaming concreet maken. Hopelijk inspireert dit andere locaties om hetzelfde te doen.”

Gezamenlijke inspanning

“Dit project maakt deel uit van een bredere beweging, waarin tijdelijke vergroeningsmaatregelen worden genomen in aanloop naar grotere structurele aanpassingen”, vertelt wethouder Robert Barker (Buitenruimte) ons. “De ontwikkeling van de Haagse Loper, die loopt van de Theresiastraat naar het Spui, is hier een mooi voorbeeld van. Samen met het Rijk zetten we in op vergroening van de stad.”

Ontwikkeling Central Innovation District (CID)

Het stationsgebied Den Haag Centraal is een van de gebieden die de komende 15 jaar verandert in een levendig, groen en goed verbonden gebied. Er komen zo’n 2.250 woningen, kantoren, betere verbindingen voor voetgangers en fietsers en meer groen. In 2040 is het CID dé plek om te wonen, werken, leren en innoveren. Het economische hart van de stad.

Bomen voor een groene toekomst

De nu geplaatste boombakken zijn gemaakt van duurzaam cortenstaal en gevuld met zorgvuldig geselecteerde boomsoorten die bijdragen aan biodiversiteit, schaduw, luchtzuivering en een aantrekkelijk stadsbeeld. Onder de geplante bomen bevinden zich verschillende soorten esdoorns, Chinese vernisbomen, Perzisch ijzerhout, moseiken en sierappels, die een gevarieerd en ecologisch waardevol stadsbeeld opleveren.

De keuze voor deze bomen is niet willekeurig. Zo biedt de ene boom prachtige herfstkleuren, terwijl de andere in de zomer opvalt met kleurrijke bloemtrossen. De sierappels voegen een extra seizoensgebonden beleving toe, met hun bloesem en vruchten die vogels aantrekken. Door deze variatie ontstaat een aantrekkelijk, levendig en duurzaam groenbeeld, dat zowel medewerkers als voorbijgangers ten goede komt.

Martine Meerburg (duurzaamheidscoördinator) en Susanne Vermeer (projectmanager).

Andere locaties

De plaatsing van de boombakken op de Rijnstraat is pas het begin, benadrukt duurzaamheidscoördinator rijkskantoren en faciliteiten Martine Meerburg. Naast de Rijnstraat kijken we ook naar andere locaties in Den Haag, zoals het Beatrixkwartier, het Muzenplein en de voortuin van de Hoftoren. “We blijven kansen benutten om - ook in de stedelijke gebieden - een steeds groenere werkomgeving te creëren.”