Terugblik op de Nationale Klimaatweek 2024
That’s a wrap! De Nationale Klimaatweek 2024 is voorbij. Wij kijken terug op een week met veel activiteiten, allemaal gericht op aandacht voor het klimaat en wat de rijksoverheid zelf intern kan doen. Want als wij veranderen, hoeft het klimaat het niet te doen. We zetten er een paar voor je op een rij. Laat je inspireren!
Activiteiten in het hele land
De Haagse kern liet zich goed horen, maar ook daarbuiten bruiste het van de activiteiten. DUO, onderdeel van het ministerie van OCW, hees in Groningen de vlag, dook in de wereld van de biodiversiteit in eigen tuin en organiseerde een escaperoom rond afval. Hun kringloopwinkel liep zo goed dat die wordt verlengd.
De Belastingdienst bood, samen met BZK/Logius, online de interactieve lezing ‘de verborgen impact van data’ aan. Eveneens bij de Belastingdienst ging het team pilot duurzame CAO Rijk met data aan de slag. Vanuit de gedachte dat we data niet zien en ons daarom niet van de impact bewust zijn, kozen zij voor een visualisatie. In rijkshub De Knoop in Utrecht staat tot medio december een installatie van houten ballonnen. De bezoeker krijgt ook handvatten mee voor wat zij anders kunnen doen. Bekijk de video over de installatie en ga eens langs bij De Knoop.
Gezonder leven met een beter klimaat
Als het klimaat achteruit gaat, raakt dat ook de gezondheid van mensen. Bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaf bekende arts Diederik Gommers daarom een lezing over toekomstbestendige zorg. Staatssecretaris Vincent Karremans van Jeugd, Preventie en Sport trapte de Klimaatweek af. Gommers klom ook nog even het VWS-dak op en trotseerde de wind om samen met anderen de NKW-vlag te hijsen.
En natuurlijk mocht ook de Polyfant niet ontbreken. Dit creatieve dier is een kunstwerk gemaakt van verpakkingsmaterialen die overbleven na staaroperaties. De schepper van de Polyfant, kunstenares Rebecca Banens, werkt namelijk bij een oogkliniek en besloot iets moois te doen met de afvalberg die ze zag ontstaan. Kunstenares Maria Koijck richtte tijdens een workshop met de deelnemers een museum in, om hen te laten nadenken over de hoeveelheid grondstoffen die de zorgsector gebruikt.
Later die week konden VWS’ers bij de kledingbeurs terecht om voor een klein bedrag kleding te kopen die door andere collega’s was ingeleverd. De opbrengst ging naar Actie Pepernoot van het Nationaal Fonds Kinderhulp en de overgebleven kleding is opgehaald door Welzijn Scheveningen. De Haagse (tv-)kok Pierre Wind verzorgde een kookworkshop, vanuit zijn missie om zo min mogelijk te verspillen in de keuken. Een van zijn tips: wat krijg je als je de deksel van je pan die op het vuur staat omdraait? Een pan! En daar kun je prima een eitje op bakken.
Heggenschaar en broodrooster
Wist je dat Nederland jaarlijks ± 50 miljoen stuks hardware afdankt? Dit, samen met de groeiende voetafdruk van data, was reden voor Logius, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, om dit jaar uitgebreid aandacht te besteden aan de Nationale Klimaatweek. Natuurlijk hesen zij de vlag, samen met directieleden van andere organisaties die in hetzelfde pand werken. Ook zijn er bomen geplant voor een klimaatbos in Siërra Leona, met de stichting PlantNBoom, konden bezoekers deelnemen aan de circulaire escaperoom van Phi Factory en kleding en speelgoed ruilen op het Ontmoetingsplein. Kleding of kapotte apparaten konden er ook worden gerepareerd bij een van de repairshops van het Vadercentrum Adam uit Den Haag en Test2IT. Er is veel kleding gered, maar ook een heggenschaar, een IPad en een broodrooster kregen een tweede leven.
Blije gezichten bij EZ, KGG en LVVN
Van ruilen komt huilen? Niet tijdens de kledingruilmarkt bij de ministeries van Economische Zaken, van Klimaat en Groene Groei en van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, die samen een pand delen. Niemand minder dan LVVN-minister Femke Wiersma gaf daarbij het goede voorbeeld; ze doneerde onder meer enkele kledingstukken en een paar hakken. Tijdens de week waren er interviews en gesprekken met onder meer CEO’s van bedrijven die te boek staan als duurzame koplopers.
Succesnummers op het programma waren ook de rondleidingen. Tijdens de wandelingen leerden deelnemers meer over de duurzaamheid in en rond het gebouw en de biodiversiteit van het Haagse Bos.
Duurzaam Defensie
Klimaatverandering gaat ontegenzeggelijk invloed hebben op hoe het ministerie van Defensie opereert. Verduurzaming is daarom voor dit ministerie geen bijzaak, maar een concreet en krachtig middel om de krijgsmacht te versterken en meer toekomstbestendig te maken. Van roadshows van de Landmacht tot duurzame brandstoffen, je leest er alles over in hun speciale uitgave van de Defensiekrant voor de Klimaatweek.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deel een pand met het ministerie van Buitenlandse Zaken en greep de NKW aan om de aandacht nog eens extra op het klimaat te vestigen. Ze sloegen de handen ineen met de IND, daar ook gehuisvest, en Facilitair Management Haaglanden. Net als veel andere departementen kozen zij voor filmvertoningen, zoals die van ‘Goodwill Dumping’ over wat kleding doet met het klimaat. Het leidde tot schokkende inzichten bij de kijkers. De film ‘Mother Earths Inner Organs’ volgt de steenkoolschepen van Amsterdam naar Colombia. Ook die maakt indruk: “We weten dat fossiele brandstoffen verkeerd zijn, dat gemeenschappen worden vernietigd. Maar dit verhaal, specifiek van de lokale bevolking in Colombia, maakt het menselijker. Die verhalen doen er nog steeds toe. Daarom is het belangrijk om te blijven kijken, anders ga je wegkijken.” Een verkorte versie van de bioscoopfilm De Wilde Noordzee was de afsluiter van het filmfestival. Voor collega’s bij Rijkswaterstaat een eye-opener: “Wij leveren sensordiensten binnen de windmolenparken in allerlei verschillende vormen en maten. Van scheepsradar tot ecologische sensor: wij zien alles in een bubbel. De Wilde Noordzee laat het geheel zien, geeft een gezicht aan de Noordzee. Ik heb wel gelezen over het geluid dat vrijkomt bij de bouw van een windmolenpark, maar in de film zie ik voor het eerst hoe zeezoogdieren daarop reageren. Indrukwekkend.”
Een collega van BZ vult aan: “Dat er zoveel leven en kleur onder water zit, daar sta je normaal niet bij stil. Deze film leert je wel om verder te kijken dan je neus lang is.” Een positieve, hoopvolle film, zo blikt ze erop terug. “Dat hebben mensen nodig in deze tijd. Het motiveert je om je ergens voor in te zetten.”
Naast het Filmfestival Kijk Klimaat in het gezamenlijke pand aan de Rijnstraat 8, vonden er wereldwijd op maar liefst zestien ambassades filmvertoningen en gesprekken plaats over klimaat, watergebruik, vleesconsumptie, de kledingindustrie en meer. De ambassades konden dit jaar voor het eerst deelnemen aan het Filmfestival en daar werd goed gebruik van gemaakt.