Slim bewaren, minder verspillen: de Verspillingsvrije Week in actie
Van 9 tot en met 15 september was de Verspillingsvrije Week. De hele week stond in het teken van verspilling en vooral: hoe dit te voorkomen. Rijksorganisaties, waaronder FMHaaglanden, organiseerden verschillende events en bereikten zo alle ministeries. Zo deelden cateraars hun beste tips en ideeën en kon je tijdens een tentoonstelling kennis maken met circulariteit.
De week van minder verspilling? Lekker Belangrijk!
Cateraar Hutten speelde een actieve rol in de Verspillingsvrije Week met de campagne ‘De week van minder verspilling? Lekker Belangrijk!’. Zowel op de hoofdlocatie van het bedrijf in Veghel als op de diverse locaties waaraan zij leveren, werd aandacht besteed aan het tegengaan van voedselverspilling. In de restaurants stonden producten en mogelijkheden om verspilling te voorkomen in de schijnwerpers. Vincent Bouwheer, adviseur bedrijfsvoering duurzaamheid bij FMHaaglanden, kreeg veel positieve reacties. “Natuurlijk kwamen er mensen gewoon om wat lekkers te scoren, maar tijdens de dag had ik veel interessante gesprekken met collega’s die wilden weten wat wij deden en wat de Verspillingsvrije Week inhoudt.”
Een speciale online kieswijzer hielp gasten bij het maken van duurzame keuzes die bijdroegen aan minder voedselverspilling. Daarnaast waren er marktkraampjes in de Orangerie van de Bezuidenhoutseweg 73. Bezoekers konden hier kennismaken met Orbisk, een innovatieve tool die voedselverspilling in keukens meet. Ook werden samenwerkingen getoond die niet alleen voedselverspilling, maar ook verspilling van talent tegengaan. Naast de kraam van Hutten stonden er kraampjes van de Verspillingsfabriek en het Voedingscentrum. Ter afsluiting was er een kennisquiz., De winnaar won een workshop ‘koken met restjes’.
Eurest: proeverijen en tips
Ook cateraar Eurest zette zich in om voedselverspilling te verminderen. Ze boden op verschillende locaties proeverijen aan. Hier konden gasten kennis maken met creatieve gerechten. De focus lag op het hergebruiken van restjes. Zo genoten bezoekers van een omelet met overgebleven groenten, een frisse salade gemaakt van overgebleven brood en tomaten en wentelteefjes van oud brood.
Naast deze proeverijen deelde Eurest nuttige tips om verspilling thuis tegen te gaan. Ze gaven concrete adviezen over hoe je restjes kunt bewaren en hergebruiken. Bovendien werd het initiatief Too Good To Go gepromoot. Dit platform stelt mensen in staat maaltijden op te halen die anders aan het eind van de dag worden weggegooid. Dankzij dit initiatief besparen consumenten niet alleen geld maar leveren zij ook een actieve bijdrage aan het verminderen van voedselverspilling.
Speciale acties
Op Rijnstraat 8 bood cateraar ISS verschillende broodjes, soepen en gerechten aan die binnen het thema van verspilling pasten. Vincent: “Het aanbod werd zeer positief ervaren door zowel medewerkers als bezoekers van het bedrijfsrestaurant. Gedurende de week werden diverse gerechten in het thema van 'zero food waste' aangeboden, waarbij ook receptenkaarten werden uitgedeeld. Deze kaarten werden vaak meegenomen door bezoekers om thuis te proberen. Een van de bezoekers gaf aan dat hij specifiek voor deze gerechten had gekozen om te lunchen.”
Tijdens de Nationale Week van de Circulaire Economie werd een groene loper uitgerold met een galerij/tentoonstelling die aandacht vroeg voor duurzame en circulaire inzet vanuit FMHaaglanden. Deze tentoonstelling was tijdens de Verspillingsvrije Week te zien in de Orangerie. De expositie bood rijksmedewerkers en bezoekers inzicht in de circulaire initiatieven.
Verspillingsvrije toekomst
De Verspillingsvrije Week bood talloze mogelijkheden om bewuster om te gaan met voedsel. Door het promoten van slimme bewaaradviezen, het aanbieden van duurzame keuzes in restaurants en het organiseren van evenementen zoals proeverijen en marktkramen, hoopten FMHaaglanden en alle andere partijen dat consumenten zich meer bewust zijn van de hoeveelheid voedsel die wordt verspild. Samen werd er gewerkt aan een toekomst met minder verspilling.