Lokaal inkopen loont: ambassade in Sri Lanka toont lef en enthousiasme

Duurzaam inkopen vraagt soms om een originele, onverwachte manier van kijken. Dat ervoer het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) bij het vervangen van het meubilair in de ambassade van Colombo in Sri Lanka. Een lokale partij bleek daar niet alleen hoogwaardige stoffen te kunnen leveren, maar gaf ook hoogwaardige informatie over de keten. Dankzij het enthousiasme van het hele ambassadeteam kwam een unieke samenwerking tot stand. Nicole van der Velden, interieurarchitect bij BZ, sprak er zelfs over op de Dutch Design Week. “Je moet er wel lef voor hebben!”

Selyn Ishara Fernando (Selyn Textiles) en Nicole van der Velden
Selyn Ishara Fernando en Nicole van der Velden

“Er liep al een project vanuit de Directie Huisvesting en Facilitaire zaken (DHF), voor een renovatie van de kanselarij en het vervangen van het kantoormeubilair”, vertelt Nicole. “Dat meubilair had er al 16 jaar opzitten en was aan vervanging toe. Het plan was klaar en de meubels waren al besteld, toen de nieuwe ambassadeur, Bonnie Horbach, zei: ‘Ik wil graag lokaal werken en ik heb hier een prachtig bedrijf leren kennen, Selyn Textiles. Dat maakt niet alleen goede spullen, maar levert ook een hele grote bijdrage aan welzijn, werk en inkomen van de lokale handwerkslieden.’”

Hi-tech keteninformatie

Nicole: “Een extra bijzonder aspect van Selyn is de manier waarop het alle keteninformatie verzamelt en koppelt aan de stoffen. Alles wat je zou willen weten over de herkomst van materialen, het gebruik van chemicaliën, de werkomstandigheden en het inkomen van de mensen die de stoffen maken, is terug te vinden in de eindproducten. Letterlijk, want aan de stoffen is een NFC-tag bevestigd die je kunt scannen met een app. De informatie zelf is met blockchain technologie opgeslagen, wat het onmogelijk maakt om ermee te sjoemelen.”

Plannen aanpassen

“Dit leek een uitgelezen kans om een nieuwe invulling te geven aan ons streven naar lokale inkoop: de producten en materialen waren lokaal, duurzaam en sociaal verantwoord en hetzelfde gold voor de keten. De ambassadeur, het ambassadeteam en ik: we waren allemaal enthousiast. Maar de meubels voor de ambassade stonden al klaar voor verscheping, dus áls we iets wilden doen, dan moesten we snel en creatief te werk gaan. We hebben toen besloten om het aanvankelijke plan waar mogelijk aan te passen. De oude kantoormeubels hebben we gewoon vervangen door de nieuwe, arbo-verantwoorde tafels en stoelen. Maar het ontmoetingsmeubilair bood mooie kansen. Dat hebben we gerenoveerd en gestoffeerd met de stoffen van Selyn. Wie nu dus op die stoelen in Colombo neerploft, kan dankzij de inventieve tag meteen zien waar de bekleding vandaan komt, wie die heeft gemaakt en nog veel meer. En het meubilair dat we over hadden? Dat konden we gelukkig kwijt aan het Consulaat in Bangalore. Die waren er blij mee, want die hoefden nu ineens niet maanden te wachten op hun levering!”

Bijzonder project

Het project met Selyn was echt bijzonder, vindt Nicole. “Samenwerking tussen Nederlandse ontwerpers en lokale producenten komt vaker voor. Maar dan is het meestal de Nederlandse delegatie die kennis en ideeën meeneemt en daarmee een lokaal initiatief opzet. In dit geval was het omgekeerd: de producten en de innovatieve manier om keteninformatie te leveren was in Sri Lanka aanwezig. Uiteindelijk was het opnieuw stofferen van het meubilair relatief goedkoop, daarmee konden we zelfs binnen het aanvankelijke budget blijven. Het kostte ons samen heel wat tijd en improvisatietalent om alles voor elkaar te krijgen. Maar dankzij de enthousiaste inzet en betrokkenheid van het volledige ambassadeteam en het team van DHF kwam er een prachtig resultaat.”

Lef

Ze vertelt verder: “De oprichtster van Selyn Textiles, Selyna Peiris, ambassadeur Horbach en ik hebben de resultaten van ons Colomboproject gepresenteerd op de Dutch Design Week in Eindhoven. Dat was ook bijzonder! Een project als dit laat zien wat er allemaal mogelijk is als je verder kijkt dan je gewend bent. Daar is wel lef voor nodig, want veel is nog onbekend. Voor het maken van duurzame keuzes moeten we op onderzoek uit, op zoek naar nieuwe, slimme en originele mogelijkheden. We moeten andere vragen durven stellen. Het project in Colombo laat zien dat zo’n zoektocht loont! Want met de stoelen die daar nu staan, vertellen we ook het verhaal van een alternatieve en succesvolle aanpak.”