“Er is maar één oplossing: REDUCE”

In aanloop naar de Circulaire Beurs op 10 november praten we met verschillende duurzaamheidsexperts en hoe zij de verschillende stappen op de R-ladder toepassen. Vandaag Olga van Diermen, hogeschooldocent aan De Haagse Hogeschool. Eerder schreef zij samen met Frans Joosstens een kringloopcolumn over duurzaam eten en drinken. We spraken haar over reduce, trede 2 op de R-ladder, en de Circulaire Beurs. 

Wereldbol met handen

Wat wil je deelnemers van de Circulaire Beurs op het hart drukken als het om reduce gaat?
“De afspraak is dat in 2030 50% minder grondstoffen worden verbruikt om in 2050 geheel circulair te zijn. Om deze ambities te behalen is er maar een oplossing: REDUCE. De actualiteit van vandaag met de energiecrisis en de stijgende energiekosten doet ons beseffen dat verminderen de enige optie is om grip te krijgen op ons grondstoffenverbruik. En dat doet soms pijn. Dus ‘reduce’ moet echt hand in hand gaan met ‘rethink’. We moeten met elkaar nadenken over andere circulaire businessmodellen. Ook daar hebben we aandacht voor in het onderwijs. Vanuit stages en projecten zien we veel mooie initiatieven binnen het bedrijfsleven. De overheid heeft binnen deze transitie een belangrijke rol; niet alleen vanuit voorbeeldgedrag maar ook als aanjager van een circulaire samenleving. Dus er is geen excuus om niet te gaan op 10 november, behalve als je onderwijs moet geven. Dat heeft net iets meer prioriteit.”
 

Waarom zou iedere rijksambtenaar zich moeten inschrijven voor de Circulaire Beurs op 10 november?
“De rijksoverheid kocht in 2021 voor rond de 16 miljard in aan goederen en diensten. Als je je bedenkt hoeveel grondstoffen dit betreft, dan is hier veel winst te behalen. Rijksambtenaren kunnen op de beurs niet alleen kennis ophalen, maar bovenal kennis delen over de circulaire Rijksoverheid. Er zijn zoveel initiatieven, pilots en projecten binnen de Rijksoverheid met betrekking tot verduurzaming. Maar we zijn er nog lang niet. Dus in het kader van ‘samen ga je sneller’ is het van belang om samen kennis te delen maar vooral te vermenigvuldigen.”
   

Ga je zelf ook? Zo ja, wat hoop je er te brengen en te halen?
“Haha, ik zou graag willen, maar als Hogeschooldocent sta ik op 10 november gewoon voor de klas. Ook belangrijk want niet alleen Rijksambtenaren maar ook de young professionals moeten kennis op doen over het organiseren van een circulaire bedrijfsvoering. Er is een grote opgave en onze young professionals moeten daar goed op voorbereid worden. Dus helaas laat ik dit keer verstek gaan.”
 

Wat gaat jouw collega, Rachel Kuijlenburg, doen op de beurs?
“De workshop van mijn collega Rachel wordt tof. Ik wil niet te veel verklappen maar Rachel gaat aan de slag met de R-ladder. Zoals we Rachel kennen heeft ze een zeer creatieve werkwijze ontwikkeld om niet alleen de studenten handvatten te geven voor het inzetten van de R-ladder maar ook op 10 november de deelnemers van haar workshop een onvergetelijke ervaring te geven. De voorpret van het ontwerpen van deze workshop was groot. Dus met een beetje weemoed sta ik voor de klas op 10 november, maar ik verheug me op de uitkomst van de workshop.” 

De Circulaire Beurs vindt plaats op 10 november in Den Haag en is toegankelijk voor alle rijksambtenaren. Meer informatie over het event en de inschrijflink vind je hier. We hopen je daar te verwelkomen!