Duurzaam creëren door duurzaam in te kopen
De Rijksoverheid zit niet stil, en hetzelfde geldt voor andere overheden en de bedrijven met wie ze samenwerkt. Er gebeurt steeds meer op het gebied van duurzame, sociale en innovatieve bedrijfsvoering. Ook nu, in coronatijd. Wij zetten de mooiste voorbeelden van de afgelopen tijd weer voor je op een rijtje. Inspiratie ván en vóór een duurzaam Rijk.
Openbare inkoopinformatie
De Rijksoverheid gaat haar inkoopinformatie beter delen met burgers, bedrijven en belangenorganisaties. Het doel: beter samenwerken aan duurzaam, sociaal en innovatief inkopen. In 2022 richt de Rijksoverheid hier een platform voor in. Rijksoverheid denkt samen met de Open State Foundation (OSF) na over de ontwikkeling van dit platform. Het onderzoeksrapport van de OSF toont aan welke behoeftes er spelen. Het Rijk gaat in op welke wensen en aanbevelingen zij wel of (nog) niet kan overnemen in de beleidsreactie.
De KoopWijsPrijs gaat naar…
Helaas, de Rijksoverheid moest de KoopWijsPrijs aan zich voorbij laten gaan. Provincie Noord-Holland ontving de prijs voor duurzaam inkopen, in dit geval voor de duurzame Cruiquiusbrug. Van harte gefeliciteerd! Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat reikt de prijs namens meerdere ministeries uit, volgens een feliciterend bericht van PIANOo.
Duurzame subgunningscriteria
De Rijksoverheid wil duurzaamheid stimuleren, onder meer via subgunningscriteria. Maar hoe doe je dat? UBR|HIS deelde een voorbeeld uit de praktijk, een aanbesteding van de Directie Bouwen van BZK, waarmee ook anderen praktisch aan de slag kunnen. Dit ontving een positieve reactie vanuit de markt.
Ik wil circulair inkopen
Organisaties die circulair en toekomstbestendig willen inkopen, kunnen sinds 2 december 2021 terecht op het kennisplatform IkWilCirculairInkopen. Hier vindt men o.a. stappenplannen, tips, praktijkvoorbeelden, artikelen en evenementen. PIANOo deelt meer informatie over het platform.
Defensie: geen diesel, maar dopplersystemen
Defensie hield recent een open dag om hun bijdrage aan de klimaatsdoelstellingen te delen met het publiek. Zo worden voer- en vaartuigen die nu nog vooral diesel draaien aangepast. Ook wordt er geëxperimenteerd met een energiereep uit een 3D-printer en zijn er twee dopplersystemen aangekocht die water uit droge lucht halen. Uniformen worden gerecycled, en samen met ingezameld plastic is er zelfs een tafel van de kleding gemaakt.
Verkeersborden van rijstvliesjes
OFN zet zich in voor duurzaamheid en innovatie in het vervoer. Nu hebben zij een verkeersbord ontworpen dat in opdracht van overheden gemaakt wordt van o.a. rijstvliesjes en minerale olie. De CO2-uitstoot is daarbij laag en het materiaal kan steeds opnieuw gebruikt worden voor nieuwe borden. In het filmpje van OFN legt de directeur uit hoe dit werkt.
Innovatief Zeeland
Provincie Zeeland ontving de Procura+ Award, een Europese innovatieprijs voor inkopen. Volgens Gedeputeerde Harry van der Maas is innovatie voor duurzame ontwikkeling het basisdoel van de provincie bij elk inkoopproject.