DJI gaat door met duurzaamheid en ander mooi nieuws
De Rijksoverheid zit niet stil: er gebeurt steeds meer op het gebied van duurzame, sociale en innovatieve bedrijfsvoering. Ook nu, in coronatijd. Wij zetten de mooiste voorbeelden van de afgelopen tijd voor je op een rijtje.
IMPACT op Earth Day
Dienst Justitiële Inrichtingen lanceerde op Earth Day (22 april) het magazine IMPACT - Een jaar inkopen met impact. De inspirerende voorbeelden in het magazine tonen de kracht van inkopen.
Inkopen met impact
“De inkoopstrategie is vooral een boodschap aan de opdrachtgevers, zij moeten in hun contracten werken met duurzame oplossingen, zoals social return,” vertelt Richard Lennartz, directeur bij de rijksinkoop-organisatie UBR|HIS van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In het interview op Werken voor Nederland lees je meer over de visie van Richard op de nieuwe, rijksbrede inkoopstrategie Inkopen met Impact.
Werken in het bos
Staatsbosbeheer geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans om te groeien. In de Regio Zwolle zijn bijvoorbeeld acht mensen aan de slag gegaan als medewerker bos- en natuurbeheer.
Toolbox Corona en Banenafspraak
Goed nieuws voor werkgevers met werknemers uit de doelgroep Banenafspraak: de loonkostensubsidie wordt niet verrekend met de tijdelijk Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Onder de huidige omstandigheden accepteert staatssecretaris van Ark de dubbele financiering van loonkosten voor mensen met een arbeidsbeperking. En om werkgevers te helpen met informatie over relevante wet- en regelgeving maakte Op naar de 100.000 een Toolbox Corona en Banenafspraak.
Buyer groups: van afvalwaterzuiveringen tot datacenters
In ‘buyer groups’ komen publieke en private opdrachtgevers die een concrete duurzame aanbesteding uitvoeren bij elkaar. Ze worden ondersteund in de ontwikkeling van een gedeelde marktvisie en zorgen zo voor meer inkoopkracht voor klimaatimpact en circulariteit. Er zijn in totaal dertien buyer groups op verschillende onderwerpen. Op de website van PIANOo vind je meer informatie over hoe je je kunt aansluiten bij een buyer group.
Nieuw windpark Tweede Maasvlakte
Een nieuw windpark op de Tweede Maasvlakte voorziet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vanaf 2023 van 100% duurzame elektriciteit. Het ministerie verduurzaamt daarmee 7 jaar eerder dan de geplande doelstelling haar elektriciteitsverbruik. Ook de aanbesteding was vernieuwend: in een intensieve dialoog zochten Rijkswaterstaat en Eneco samen naar duurzame en innovatieve oplossingen. Lees meer over het windpark en de aanbesteding in het artikel van Rijkswaterstaat.